Introducerea copiilor în practicile adecvate de îngrijire a pielii de la o vârstă fragedă este cheia pentru îngrijirea pielii sănătoase, care durează toată viața. Părinții au responsabilitatea de a insufla obiceiuri care promovează sănătatea pielii, încrederea și bunăstarea copiilor [2].
Primul pas în crearea unei rutine eficiente de îngrijire a pielii este să înțelegi tipul de piele al copilului tău.
Pielea copiilor poate varia de la uscată, sensibilă, normală până la grasă. Observă atent pielea copilului tău pentru a identifica posibilele probleme, cum ar fi zonele uscate, erupțiile cutanate sau excesul de sebum.
Pe măsură ce copilul tău crește, pielea lui se va schimba, devenind mai groasă și mai puțin sensibilă. Dar îngrijirea pe care o primesc în acești ani inițiali poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pielii pe termen lung.
E important de știut și faptul că micuții sunt predispuși să dezvolte diferite afecțiuni ale pielii pe măsură ce cresc. Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii sunt:
• Erupții cutanate - pete de piele roșii, mâncărime și inflamate.
• Eczema — o afecțiune a pielii care apare adesea ca pete de piele uscată, cu mâncărimi.
• Acnee - la copii, de obicei legată de modificările hormonale din timpul pubertății.
• Arsurile solare — o afecțiune comună, dar care poate fi prevenită, apare atunci când razele ultraviolete (UV) ale soarelui ard pielea.
• Este important să afli semnele și simptomele unora dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii, astfel încât să le poți ameliora/trata.
Nu uita ca e important să ceri îndrumări de la pediatri sau dermatologi pentru diagnosticarea și gestionarea corectă a unor probleme specifice ale pielii, precum eczemele.
Conform pediatrilor, însă, părinții își pot încuraja copiii să urmeze o rutină simplă de îngrijire a pielii, constând dintr-un produs de curățare delicat, hidratant și protecție solară. E necesar să fie subliniată importanța protecției solare, atât ca parte a rutinei zilnice de îngrijire a pielii, cât și pentru înot sau sport.
Astfel, adoptarea unei rutine corecte de îngrijire, cu produsele potrivite pentru uz zilnic, ajută la menținerea sănătății pielii copilului tău și contribuie la remedierea anumitor afecțiuni, motiv pentru care e recomandabil să folosești cu regularitate cosmetice naturale pentru îngrijirea pielii copiilor, de cea mai bună calitate, în ordinea următorilor pași: